Du har kommit till den här bloggen för att du vill veta mer om en eldstad i trädgården. Du kanske undrar vilka alternativ som finns, om det finns regler kring eldning eller vilken ved som är bäst att använda. Vi svarar på alla dessa frågor i den här bloggen. En sak är säker; att sitta runt eldstaden med familj eller vänner på kvällen är supermysigt. Värmen, doften och ljudet av en sprakande vedeld ger extra stämning.

De viktigaste ämnena som tas upp i den här bloggen om eldgropar och brinnande eldar:

Vilka regler det finns
Hur man ser till att allt är säkert
Det bästa sättet att tända en eldstad
Vilket trä är bäst att använda
Vilka alternativ finns det till eldstäder
Vi diskuterar även vilka typer som finns, var du kan köpa dem och andra roliga saker som att laga mat med din eldstad.

Vilka regler gäller för att elda i trädgården?
När du eldar i trädgården vill du göra det utan att bryta mot reglerna. När ved eldas upp bildas rök och partiklar släpps ut i luften, även skadliga ämnen som bensen och dioxid släpps ut i luften.

Invånare kan störas av röken, de tycker att det luktar eller får problem med luftvägarna. Till exempel kan någon som lider av astma utveckla fysiska besvär.

För att det ska bli så lite rökutveckling som möjligt finns det ett antal regler som måste följas.

Papper och kartong
Många brukar använda papper och kartong för att få ved att brinna. Det är dock förbjudet att använda papper och kartong. Detta producerar mycket rök och flygaska.

Använd rätt trä
Det finns många olika träslag. Alla får inte användas på eldstaden. Du får bara använda trä som är rent. Det betyder att det inte får finnas någon färg, fläck eller lim på den. Impregnerat trä får inte heller användas. Det är därför bäst att köpa ved från din lokala trädgårdsanläggning eller bygghandel som är avsedd för eldstäder.

Se till att det rena träet du använder är torrt. Torrt trä känns igen på lös bark och sprickor. Fuktig ved brinner inte helt, vilket gör att skadliga ämnen släpps ut i luften.

Stoke vid rätt tidpunkt
Rätt väderlek måste finnas för att tända eldstaden utomhus. När det är dimmigt eller när det inte blåser är det bättre att inte elda. Konsekvensen av dessa väderförhållanden är att röken dröjer sig kvar. Om du vill veta om eldstaden klarar det, ta en titt på den praktiska webbplatsen Stookwijzer. När du skriver in din adress på denna webbplats beräknar webbplatsen, baserat på vädret, om du kan tända en eld vid den tidpunkten.

Var uppmärksam!
Det kan skilja sig från kommun till kommun vilka regler som tillämpas. Om du vill vara säker på att du inte bryter mot det är det bäst att kolla på din kommuns hemsida för att se vilka regler som gäller. Om du dessutom inte hittar någon information kan du alltid kontakta den kommun du bor i.
Hur ser jag till att det är säkert?
Ett annat viktigt spektrum förutom att tillämpa rätt regler är säkerhet. Du vill inte löpa någon risk för dig själv och dina nära och kära och för att förhindra olyckor.

Kemikalier
För att elda snabbare vill man ibland använda kemiska medel som är mycket brandfarliga. Användning av till exempel denaturerad sprit eller lacknafta kan orsaka en blixtbrand. Använd därför inte detta alls och ta dig tid att få elden rätt.

Tillräckligt avstånd
Se till att hålla tillräckligt avstånd från elden. Se dessutom till att du inte placerar en eldstad för nära andra föremål. Placera till exempel inte en eldstad för nära din trädgårdsbod eller buske.

Tänk på barnen och husdjuren
Både barn och husdjur kan vara oförutsägbara och ännu inte helt förstå några av farorna. Var därför alltid extra uppmärksam när barn eller husdjur är närvarande. Prata dessutom med dina barn och förklara brandfarorna.

Leave a Comment on Detta är vad du vill veta om du vill ha en eldstad i trädgården

Leave a Reply

Your email address will not be published.