Vi vågar påstå att det finns en spade i varje skjul i Nederländerna. Spaden tillhör ett av de mest använda trädgårdsredskapen. Det finns många olika spadar, som sandskyffel, spadar och handskyffel. En annan spade för olika jobb. Men vilka andra spadar finns det och vad använder du dem till? Vi har löst det åt dig och svarar på många frågor om spaden i den här bloggen.

Vilka typer av spadar använder du när du arbetar i trädgården:

sandskyffel
spader
Klassiska spader
träd spade
gränsspade
lerplatta
handskyffel
Det finns också andra typer av spadar:

snöskyffel
betongskyffel
spannmålsskopa
Ballastskyffel eller stabil spade
Vi förklarar för varje spade vad du kan använda dem till och vilka egenskaper de har. Vi täcker även de olika stjälkarna, handtagen, var man kan köpa dem och mycket mer.

sandskyffel
Sandskyffeln är en av de mest använda spadarna. Namnet på spaden ger redan ifrån sig vad spaden används till, skottning av sand och jord. Men du kan också använda spaden för att gräva förutsatt att marken inte är för tung och hård. Även om det är bäst att använda en spade för att gräva marken, gör många också detta med en sandskyffel.

Det finns två olika sandskyfflar, nämligen den holländska och den Drents modellen. Skillnaden mellan de två är i slutet av spaden. Den holländska modellen är längre upp i änden av bladet, så att sanden håller sig bättre på spaden. Drents-modellen lämpar sig däremot bättre för grävning, eftersom bladets ände är rak.

det slöa
Dulwat? Du tror förmodligen. Dulsten är den punkt där stjälken är fäst vid bladet. Dulsten är därför den vinkel som stjälken är i förhållande till bladet. Detta kan vara i olika vinklar, nämligen:

25 mm (rak matt)
35 mm (halvmonterad dul)
55 mm (fylld dul)
70 mm (stark fylld dul)
Du har säkert gissat rätt, men ju högre duvst läge är, desto mer sned är stjälken i förhållande till bladet. Man använder en fylld dul eller starkt fylld dul främst för att skotta sand. Om du vill använda sandskyffeln mer för att gräva är det bättre att välja en rak dul eller halvsydd dul.

spader
Det är bäst att använda spadar om du vill gräva runt i trädgården. Dessutom är spadar också lämpliga för att gräva. Spadarna finns i olika storlekar, blad finns i olika bredder och längder.

klassisk spade
Om du främst ska gräva hål, välj en klassisk spade, som är mellan 25 cm till 30 cm lång och har en bredd på 20 cm till 25 cm. Spadens bredd är 0 till 25 mm. Detta gör att du enkelt kan använda dina fötter för att få ner bladet i marken.

träd spade
En trädspade är längre och smalare än den klassiska spaden. Bladet är ca 60 cm långt och lämpar sig för att gräva diken. Eftersom trädspaden är längre är det också lättare att bryta och vrida rötterna på växter.

lerplatta
Om du ska arbeta med lerjord kan du givetvis använda en lerspade till detta. Eftersom leran är fastare och har en mer solid struktur, löper änden av lerspadens blad in i en spets. På så sätt kan du lättare lägga spaden i jorden. Att arbeta med lera är väldigt tungt, så en lerspade är väldigt lätt. Bladet är gjort av kol som har egenskapen att vara stark men också lätt.

gränsspade
Kantspaden är mindre och lättare än den klassiska spaden. Bladets längd är mellan 20 cm och 25 cm lång och 10 cm till 15 cm bred. Kantspaden lämpar sig för en tätare jordstruktur och eventuellt spadtag.

Stammen
Det finns olika typer av stjälkar, de skiljer sig i längd och i materialtyp. Handtaget är en mycket viktig del av spaden. Han måste ha rätt längd för att kunna ösa bra (och inte ha några fysiska besvär). Handtaget måste också vara starkt och hållbart.

De flesta handtag är gjorda av ask eller glasfiber. Askträ har flera goda egenskaper: det är starkt, lätt och kan böjas. Se till att en stam har behandlats mot olika väderförhållanden. Om träet inte är lackat eller impregnerat kommer träet att ta skada av de olika väderförhållandena. Som ett resultat kan stammen gå sönder.

Om du planerar att göra tungt arbete är det bäst att välja ett handtag som är tillverkat av glasfiber (fiber). Du betalar mer än för ett handtag av ask, men det är mycket starkare och motståndskraftigt mot väderförhållanden utan behandling.

Leave a Comment on Spaden, vilka finns där, vad kan man göra med den med mera

Leave a Reply

Your email address will not be published.